Taalcoach, een uitdaging

Taalcoach, een uitdaging! 

Wel eens in Tsjechië geweest? Dan heb je vast ervaren, dat je echt helemaal niets van die taal begrijpt, als je die voor het eerst hoort en leest. Dat heb ik ervaren tijdens de cursus Taalcoach.

Taalcoach, hoe ik daar terecht gekomen ben? Door mijn werk als coördinator van de Voorleesexpres kom ik in diverse gezinnen: Pools, Egyptisch, uit Burundi en ook in een Syrisch gezin.  Over dat laatste gezin moet ik even iets vertellen:

De vader is anderhalf jaar geleden uit Syrië gevlucht, de moeder met de 2 kinderen volgde een jaar later. Als ze daarover vertellen, emotioneert het hen. Heel begrijpelijk, want ze zijn letterlijk aan de bommen ontsnapt. De kinderen schrikken nog steeds van harde geluiden en vliegtuigen. Die verhalen ken ik natuurlijk van de televisie en de radio, maar als je de mensen, die het treft, voor je ziet, dan komt het veel harder binnen. Ik heb grote bewondering voor de manier, waarop zij nu bezig zijn hun leven weer op de rails te krijgen. Ze zijn bezig met een cursus Nederlandse taal en gaan daarvoor 4x per week naar Windesheim. Thuis spreken ze Arabisch, maar ze willen zo snel mogelijk Nederlands spreken. Hun kinderen, 2 meisjes van 4 en 6 jaar, zijn eerst wat verlegen, maar dat duurt niet lang. Na 3 maanden ben ik weer bij dit gezin geweest en ik was verbaasd over hun Nederlands. Ze hebben enorme vooruitgang geboekt. Terwijl de meisjes door André werden voorgelezen had ik een gesprek met hen, bijna helemaal in het Nederlands, soms een Engels woord. Natuurlijk heb ik hen gecomplimenteerd. Ze vinden de taal nog wel erg moeilijk, ze laten me de cursusboeken zien: dikke pillen met heel veel tekst. De lessen gaan erg snel. Ze missen ook het spreken. Als ze al spreekoefeningen doen, is dat met anderen, die ook geen Nederlands spreken. Nou ja, dat werkt ook niet 100% natuurlijk. Zij hebben iemand nodig, die hen speciaal bij het spreken begeleidt. Een taalcoach. Deze mensen zijn zo enthousiast en zo gemotiveerd, dat ik ter plekke zin kreeg om dat te gaan doen.

Zo ben ik dus op de cursus voor Taalcoach terecht gekomen. Ook dat is genieten! We zijn nu halverwege, daarna  kunnen we aan de slag als gecertificeerde Taalcoach. Wel weer vrijwilligerswerk. Het kan ook zijn, dat we met laaggeletterden gaan werken, mensen die wel het Nederlands als moedertaal hebben, maar moeite hebben met lezen en schrijven. Dat zijn er ook nog heel veel. Het verbaast me altijd, dat er nog zoveel mensen echt analfabeet zijn: Hoe kan dat met al die toetsen op school? Maar dat is een ander onderwerp.

Wel eens geprobeerd te praten met iemand die alleen Arabisch spreekt? Geen enkele herkenning, geen woord, waaruit je iets af kunt leiden. Je wilt de taal zo snel mogelijk leren, want communicatie is zo belangrijk om contact te maken. Dat geldt andersom ook.

Dus:

Taalcoach, een uitdaging!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.