SATIRE STRAFBAAR?

Cabaretier strafbaar?

Onderwerp van gesprek tot op hoog niveau n.a.v. de Duitse cabaretier, die Erdogan op de korrel nam.

Ik houd van taal, dat is denk ik wel duidelijk na mijn vorige stukjes. Ik houd van woordgrappen, spelen met taal. Ook het manipuleren met foto’s en daarmee grappen maken vind ik leuk. Parodie, imitatie, Koefnoen, de kwis, ik kan er meestal hartelijk om lachen.  Deze middelen zijn bedoeld om iemand in het zonnetje te zetten en om bepaalde nieuwsfeiten te belichten.

In het zonnetje

Dat is positief. Wie heeft nog nooit een sinterklaasgedicht voor iemand gemaakt, waarin diens zwakke punten of blunders worden aangehaald? En worden op huwelijksfeesten en jubilea niet steeds de zwakke kanten van de feestvarkens aan de kaak gesteld? Altijd op een humoristische manier, nooit opzettelijk kwetsend.

Satire is anders

Satire is scherp en vaak wel bedoeld om te kwetsen. Wat deze Duitse cabaretier heeft gedaan was wel heel scherp en kwetsend. Wat mij betreft ver onder de maat. Het taalgebruik was ordinair. Zulke taal kom ik ook steeds meer tegen bij Nederlandse cabaretiers. Jammer vind ik dat, want het weerhoudt mij ervan om naar zo’n voorstelling te gaan. ( De televisie kun je uitzetten). Als er in bijna elke zin een vloek of schuttingwoord te horen is, haak ik af. Als iemand opzettelijk gekwetst wordt, irriteert me dat mateloos.

Strafbaar?

Tja, ik weet het niet. Dat is aan de rechter. Belediging van een bevriend staatshoofd is strafbaar, volgens de wet. Maar als ik het goed begrepen heb, is dat maar één keer aan de orde geweest. In 1939 schijnt een dominee tijdens een lezing gezegd te hebben: “Je mag Hitler natuurlijk geen boef noemen…”. Hij deed dat natuurlijk impliciet wel. Hij werd aangeklaagd, maar niet veroordeeld. Vrijheid van meningsuiting? Tot hoever gaat die? Je kunt er eindeloos over discussiëren.

Fatsoen.

Volgens mij is het een kwestie van fatsoen. Erdogan heeft bepaald niet mijn sympathie, maar ik zou nooit zo’n tekst over hem kunnen schrijven. In de eerste plaats niet, omdat mijn actieve woordenschat anders is. In de tweede plaats niet, omdat je dan op de persoon speelt en niet op de zaak, waarover het gaat. Zo’n tekst zegt ook veel over de schrijver….!

 

 

Gevolg

Erdogan speelt het hoog. Daarvoor is hij politicus, hij neemt de gelegenheid waar om hier politiek garen bij te spinnen. Geef hem eens ongelijk in zijn positie. Waarschijnlijk heeft de cabaretier in kwestie niet overzien, wat de gevolgen zouden zijn van zijn verhaal. Een satirische pen is een vlijmscherp zwaard, evenals een satirische tong en tekenpotlood en kan grote gevolgen hebben. Denk maar aan Charlie Hebdo.

 

Humor en satire/ plagen en pesten.

Zijn die met elkaar te vergelijken? Volgens mij wel. Plagen heeft iets gemoedelijks, pesten iets gemeens. Ik ben vroeger best wel geplaagd. Wat wil je ook met 2 broers boven je en 1 broer onder je. Ik heb wel geleerd om me daar tegen te wapenen: fysiek kon ik hen wel aan en ook met woorden kon ik hen op den duur tegengas geven. Ik leerde incasseren, een grap onderscheiden. Gepest ben ik gelukkig nooit. Mijn ervaring in het onderwijs heeft me geleerd, dat je aan alle partijen aandacht moet besteden: aan de gepeste, aan de pester, en zeker ook aan de omstanders. Sociale vaardigheidstraining, assertief zijn, prachtige woorden. Ik heb mijn twijfels bij die lessen. Werken ze? De kinderen weten de regels, maar of ze zich er aan houden?? Je wordt zo gemakkelijk meegenomen in de groep. Je wilt geen buitenbeentje zijn, doet dus maar mee. Tegen je zin, misschien. Aandacht voor de pester is belangrijk: Wat is de reden van dit pestgedrag? Aandacht voor de gepeste: Weet je, waarom je gepest wordt? Aandacht voor de groep: Waarom pest dit kind dit andere kind en grijpen jullie niet in? De pester heeft vaak grotere problemen dan de gepeste. Daar achter komen is de clou. Gesprekken, in een vertrouwde sfeer.

SVT: Prima, altijd goed. Maar kijk verder, maak het persoonlijk.

Terug naar de satire van die Duitse cabaretier.

Wat drijft hem tot zulke teksten? Werd hij voeger gepest? Dit is zo bewust kwetsend, dat ik me dat echt af vraag. En Erdogan? Hoe is het met zijn incasseringsvermogen? In hoeverre speelt zijn politieke positie een rol? Een heel grote rol, denk ik. Laat die onzin toch van je afglijden, denk ik. Te ordinair om er aandacht aan te besteden. Maar hij grijpt dit aan om de aandacht op hem te vestigen en politieke doelen te bereiken.

Allemaal een SOCIALE VAARDIGHEIDSTRAINING ?

Hm. Ik weet het niet…

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.