JC
De radio-uitzending wordt onderbroken voor een extra nieuwsbericht:
Johan Cruijff is overleden.
Middenin een beschouwing over de aanslagen in Brussel overvalt dit nieuws de presentatoren. Mij ook en om eerlijk te zijn krijg ik kippenvel. Cruijff is toch een begrip geworden. In het buitenland wordt Nederland vaak direct geassocieerd met Cruijff: als je vertelt, dat je uit Nederland komt, wordt zijn naam genoemd. Ik moest er altijd om lachen, want je kon er op wachten.
Cruijff heeft veel betekend voor het voetbal en voor meer dingen. Ik kijk graag naar dat spel. Vroeger thuis zaten we dan met z’n allen voor de buis, mijn vader en broers waren luidruchtige kijkers. Mijn moeder zat dan meestal te breien, voetbal interesseerde haar niet zo. “Als ze gaan vechten, moeten jullie me waarschuwen”, zei ze. Dat wilde ze wel zien. Het taalgebruik van Cruijff was uniek, dat kun je rustig zeggen. Na een interview heb ik me vaak afgevraagd, wat hij nu echt gezegd had. Ik kon er meestal geen touw aan vastknopen. Aan de andere kant heeft hij ook uitdrukkingen aan onze taal toegevoegd: “Als je de bal niet hebt, kun je niet scoren”. “Als je niet scoort, win je niet”. De bekendste is wel: “Elk voordeel heb z’n nadeel”.
Mijn kippenvel is ondertussen verdwenen. Niet omdat ik het sterven van Cruijff niet erg vind. Ik leef in gedachten mee met zijn vrouw en kinderen, ik weet hoe ingrijpend een sterfgeval is voor de familie. Maar ik luister nu al meer dan anderhalf uur naar een extra radio-uitzending, alleen over Johan Cruijff. Allerlei mensen vertellen over hem. Hij wordt nog net niet heilig verklaard, maar wel de hemel in geprezen.
Ik hoop, dat hij daar nu is.
Dat brengt me op zijn initialen: JC.
In spelletjes wordt wel eens gevraagd: ”Wat hebben Johan Cruijff en Jezus Christus met elkaar gemeen?” Inderdaad, hun initialen. Cruijff werd ook wel “de verlosser” genoemd. Tja, voor mij is de Verlosser toch iemand anders.
Deze week is de stille week, lijdenstijd. Zondag is het Pasen, overwinning, Opstanding.
Johan Cruijff leed aan longkanker. Hij kon de strijd tegen de dood niet winnen. Hij is gestorven.
Jezus leed aan ons. Hij heeft het wel van de dood gewonnen. Hij is opgestaan.
Reactie plaatsen
Reacties